Olipa mielenkiintoista miettiä etätyön tekemisen historiaa ja tutkia ihmisten asennetta etätyöhön.

Pitäisikö sanoa kiitos Covid19, että mahdollistit tämän meille vai vihdoinkin Suomi on tehnyt nopean digiloikan ja kehitys on lähtenyt vauhdilla eteenpäin.

Varmasti monen asian summa. Kuitenkin kehittynyt digitaalisten etätyövälineiden ja sovellusten runsaus on mahdollistanut, että monessakin ammatissa etätyö on konkreettinen vaihtoehto.

Mielestäni tässä ajassa on erinomaista, että etätyötä arvostetaan ja sen tekemiselle annetaan mahdollisuus. Syntyy aivan uudenlaista luottamusta työntekijän ja työnantajan välille. Uusia tapoja tehdä työtä, osallistaa ja kehittyä. Näin ei suinkaan aina ole ollut.

Aikoinaan minulle tarjoutui etätyömahdollisuus johon tartuin. Olin ollut pitkään vanhempainvapaalla ja alkoi olla hinku päästä työelämään. Tein 3-4 päivää etänä, apuna asiakastyössä ja yhteydenpitovälineenä puhelin ja sähköposti. 1-2 päivää viikosta olin toimistolla. Toimistopäiviä rytmitti aina myyntipalaverit, asiakastapaamiset ja tarjousten tekeminen sekä tulevan viikon suunnittelu. Kiirettä piti ja voin sanoa, että kokoajan oli pikkustressi päällä. Riitänkö -riittääkö panostukseni?

Tämä varhainen etätyön tekeminen oli myös asia, jota ei kannattanut mainostaa asiakkaille. Koska asenne etätyötä kohtaan oli haasteellinen. Se rinnastettiin helposti laiskuuteen, ammattitaidottomuuteen ja ylipäänsä työtapaa ei arvostettu. Kyllä siinä itselläkin henkinen kantti oli ajoittain kovilla ja töitä tuli tehtyä ihan liikaa ja oma oppimisensa on ollut (jos on vieläkin) rajata työaika vapaa-ajasta. Menetin myös palkassa sievoisen summan juuri tämän etätyön arvostamisen takia. Aina oli hiukan pelko takaraivossa koska esimiehen luottamus siihen, että oikeasti tein töitä, oli aika ajoittain haastavaa.

Juuri nyt, tässä hetkessä tämäkin kokemus on muuttunut arvokkaaksi ja olen siitä kiitollinen. Vaikka meillä on useita eri sovelluksia, tekniikka huipussaan ja loputon määrä mahdollisuuksia tehdä loistavia esityksiä, pitää yhteyttä jne niin kyllä se vaan niin on, että aitoja kohtaamisia livenä ei voita mikään.

Toivottavasti tavataan ja päästään vaihtamaan ajatuksia vaikka kahvikupposen äärellä!

Arvostan myös sinun kokemusta etätyöstä, annathan palautetta iitu.org -sivujen kautta Ota yhteyttä-osiossa niin vaihdetaan kokemuksia.

PS. Meillä on toimistokatti Napsu joka ihanasti välillä muistuttaa että on tauon paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.